Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tobey Maguire

4. 10. 2007
TOXT - MySpace Layouts
Candi Kisses

Tobey Maguire

Datum narození: 27.6.1975

Místo narození: Santa Monica,California,USA

Znamení: rakObrazek

Je synem kuchaře a sekretářky, kteří se rozvedli, když mu byly dva roky. Vyrůstal v Oregonu, Washingtonu, Britské Kolumbii a jižní Kalifornii. Ukončil pouze základní vzdělání a začal se uplatňovat jako dětský herec v reklamách a v TV pořadech; jako host se objevil v seriálech Roseanne - ČTV, Blossom, Earie, Indiana a Walker, Texas Ranger - ČTV.

Do širšího povědomí vstoupil titulní rolí předměstského teenagera s přebujelou fantazií Scotta Melroda v sitcomu Great Scott! (1992, Ohromný Scott!). Na film. plátně se uvedl po boku svého kamaráda Leonarda DiCapria v adaptaci autobiografické knížky Tobiase Wolffa Život jednoho chlapce (r. M. Caton-Jones). První výraznější kreaci předvedl v úloze středoškoláka Paula Hooda, jehož snaha o sblížení se spolužačkou (Katie Holmesová) vyznívá naprázdno, v psychologickém snímku podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře (r. A. Lee).

Zajímavou hereckou zkušenost podstoupil v dvojroli zakřiknutého mladíka Davida, který se díky kouzlu ocitne se svou vyzývavou sestrou (Reese Witherspoonová) uprostřed umělého TV světa černobílého sitcomu z 50. let, ve fantastické komedii Pleasantville: Městečko zázraků (r. G. Ross). Prosadil se jako představitel dospívajících mladíků, jejichž citlivé a nevinné duše se musejí předčasně vyrovnat s dospělostí.

Hvězdu z něho učinila ústřední postava Homera Wellse, vychovaného v sirotčinci tamním ředitelem - svérázným doktorem (Michael Caine) -, který ho zasvětil do lékařské praxe, v úspěšném melodramatu podle románu Johna Irvinga Pravidla moštárny (r. L. Hallström). Zatím největší příležitost je pro něho titulní role komiksového hrdiny ve filmu Spider-Man (r. S. Raimi).

Filmografie:

2007  Spider-Man 3 (Spider-Man 3)    ...Peter Parker/Spider-Man
2006  Dobrý Němec (Good German, The)    ...Patrick Tully
2004  Spider-Man 2 (Spider-Man 2)    ...Peter Parker/Spider-Man
2003  Seabiscuit (Seabiscuit)    ...Red Pollard
2002  Spider-Man (Spider-Man)    ...Spider-Man/Peter Parker
2002  Jack Black: Spider-Man   ...Peter Parker
2001  Don's Plum   ...Ian
2001  Jako kočky a psi (Cats & Dogs)    ...Lou the Beagle
2000  Wonder Boys   ...James Leer
1999  Cider House Rules, The   ...Homer Wells
1999  Jízda s ďáblem (Ride with the Devil)    ...Jake Roedel
1998  Pleasantville   ...David
1998  Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)    ...Hitchhiker
1997  Pozor na Harryho (Deconstructing Harry)    ...Harvey Stern/Harry's Character
1997  Ledová bouře (Ice Storm, The)    ...Paul Hood
1996  Duke of Groove   ...Rich Cooper
1996  Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story   ...Chuck Borchardt
1995  Empire Records   ...Andre
1994  Child's Cry for Help, A   ...Peter Lively
1994  Spoils of War   ...Martin
1994  Do háje, no a co (S.F.W.)    ...Al
1994  Revenge of the Red Baron   ...Jimmy Spencer
1994  Healer   ...Teenager
1993  This Boy's Life   ...Chuck Bolger
1992  Great Scott!   ...Scott Melrod
1990  Tales from the Whoop: Hot Rod Brown Class Clown   ...Hot Rod Brown
1989  Wizard, The   ...Lucas' goon at video armageddon

Pár foteček Tobyho na videu